Γράφει η κα. Ελένη Παπαδημητρίου, Γαστρεντερολόγος, Επιστημονικά Υπεύθυνη Γαστρεντερολογικού Τμήματος Κλινικής ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Τι είναι η γαστροσκόπηση;
Η γαστροσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση του οισοφάγου, του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών.
Γίνεται με τη βοήθεια ενός λεπτού, εύκαμπτου οργάνου, του γαστροσκοπίου, που έχει τη δυνατότητα αναμετάδοσης της εικόνας σε ειδική οθόνη.
Είναι εξέταση ασφαλής, ανώδυνη και σύντομη (διαρκεί περίπου 5-15 λεπτά). Πραγματοποιείται με μέθη, δηλαδή χορηγείται ένα ήπιο κατασταλτικό φάρμακο. Η δίοδος του γαστροσκοπίου από τον φάρυγγα προκαλεί τάση για έμετο, αλλά αυτό συνήθως ξεπερνιέται εύκολα με τη βοήθεια των φαρμάκων.
Ποια είναι η προετοιμασία για μία γαστροσκόπηση;
Η προετοιμασία της εξέτασης συνίσταται στη διακοπή σίτισης 7-9 ώρες πριν την εξέταση και τη διακοπή λήψης νερού 2 ώρες πριν την εξέταση.
Στην ενδοσκοπική αίθουσα θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε, αν έχετε, τεχνητή οδοντοστοιχία, να βγάλετε τα γυαλιά σας, να χαλαρώσετε τη ζώνη σας και να ξαπλώσετε στο εξεταστικό κρεβάτι, με το αριστερό σας πλάι. Θα σας τοποθετηθεί ένας εύκαμπτος φλεβοκαθετήρας στο δεξί σας χέρι, που παραμένει σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης, ώστε να μπορεί να σας χορηγηθεί μια ελαφριά καταστολή (μέθη). Ενδέχεται επίσης να σας τοποθετηθεί σε ένα δάχτυλο του χεριού σας μια συσκευή σαν μανταλάκι, για να ελέγχονται οι σφυγμοί και οι αναπνοές σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Εάν κριθεί απαραίτητο θα σας χορηγηθεί οξυγόνο. Ο γιατρός θα ψεκάσει το φάρυγγά σας με τοπικό αναισθητικό (ξυλοκαΐνη) και θα τοποθετήσει ανάμεσα στα δόντια σας ένα πλαστικό επιστόμιο που προστατεύει το γαστροσκόπιο από το δάγκωμα. Στη συνέχεια το γαστροσκόπιο επαλειμμένο με λιπαντική ουσία, προωθείται μέσα από το επιστόμιο, στο πίσω μέρος του στόματος, στον φάρυγγα και από εκεί στον οισοφάγο, στον στόμαχο και στον δωδεκαδάκτυλο.
Ποιες είναι οι ενδείξεις της εξέτασης;
Κύριες ενδείξεις της εξέτασης είναι:
- υψηλή επιγαστραλγία
- ναυτία, έμετος
- δυσφαγία
- οπισθοστερνικός καύσος
- ανεξήγητη απώλεια βάρους
- αναιμία
- αιμορραγία (μέλαινες κενώσεις ή ερυθρομέλαινες)
- ύπαρξη ξένων σωμάτων
- διερεύνηση χρόνιας διάρροιας (π.χ. αποκλεισμός κοιλιοκάκης)
Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται η εξέταση;
Αντενδείξεις της εξέτασης αποτελούν:
- υποψία διάτρησης
- μη συναίνεση ασθενούς
- αδυναμία συνεργασίας ασθενούς
- αιμοδυναμική αστάθεια
- πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου