ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Νευρολογικά Εξωτερικά Ιατρεία

Πραγματοποιούνται εξωτερικά ιατρεία στους χώρους της κλινικής μας Δευτέρα με Παρασκευή. Καλέστε μας για να κλείσετε ραντεβού με τον υπεύθυνο ιατρό.

Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) εξετάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου και καταγράφει τα μοτίβα των εγκεφαλικών κυμάτων.

Συνήθως, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα γίνεται για να διαγνωστεί ή να παρακολουθηθεί κάποιο χρόνια εγκεφαλικό νόσημα όπως π.χ. η επιληψία, ημικρανία ή αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια καθώς και για εκφυλιστικά νοσήματα όπως η άνοια.

Ηλεκτρομυογράφημα

Το ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ) είναι μια παρακλινική εξέταση του περιφερειακού νευρολογικού συστήματος και γίνεται για να ελεγχθεί η μυϊκή δραστηριότητα και λειτουργία.

Το ηλεκτρομυογράφημα μπορεί να προσφέρει διάγνωση για πάρα πολλές παθήσεις διάφορων ειδικοτήτων από νευρολογία και παθολογία μέχρι ορθοπαιδική και νευροχειρουργική. Συνήθως παραγγέλνεται από τον γιατρό σας για την διερεύνηση ή διάγνωση μυοπαθειών, πολυνευροπαθειών, μυασθενειών ή μυϊκών δυστροφιών αλλά και για βλάβες νεύρων (πχ Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα ή της Ωλένιας Αύλακος).

Έλεγχος της κινητική & αισθητικής ταχύτητας αγωγής νεύρων

Το Ηλεκτρομυογράφημα συνήθως συνοδεύεται από άλλες επιμέρους εξετάσεις όπως η κινητική ταχύτητα αγωγής νεύρων (συντομογραφία σε ΚΤΑ) και αισθητική ταχύτητα αγωγής νεύρων (συντομογραφία σε ΑΤΑ), το F κύμα και το H-reflex.

Οι νευρολόγοι που πραγματοποιούν Ηλεκτρομυογράφηματα στην κλινική μας έχουν πολυετή εμπειρία και κατάρτιση στην συγκεκριμένη εξέταση.

Διενεργούνται ραντεβού κατόπιν επικοινωνίας με την κλινική στο +30 24210 78540.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΑ

Με τον όρο άνοια εννοούμε το σύνολο των νοσημάτων που παρουσιάζουν διαταραχές στις νοητικές λειτουργίες και μειώνουν το επίπεδο λειτουργικότητας ενός ατόμου. Η πιο γνωστή και η πιο συχνή μορφή άνοιας είναι η νόσος Alzheimer.

Η άνοια είναι μια διάγνωση που αναζητείται από τους ειδικούς όταν εξετάζουν έναν άνθρωπο που ο ίδιος ή οι οικείοι του αναφέρουν συμπτώματα, περιστατικά, αντιδράσεις και γεγονότα που είναι ύποπτα για έκπτωση της νοητικής του ικανότητας.

Οι αρχές της διαγνωστικής προσέγγισης είναι:

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο νευρολόγος λαμβάνει το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό του αρρώστου, τη φαρμακευτική του αγωγή, μείζονα συμβάντα όπως νοσηλείες, χειρουργεία και ατυχήματα καθώς και κατά δυνατό περισσότερες πληροφορίες για την καθημερινότητα και τις συνήθειες του ασθενούς.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Περιλαμβάνει την αντικειμενική νευρολογική εξέταση καθώς και την υποβολή του ασθενούς σε διάφορα νοητικά τεστ για να αξιολογηθούν οι ικανότητές του στα επιμέρους γνωστικά πεδία.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Περιλαμβάνουν τις βασικές αιματολογικές εξετάσεις καθώς και εξετάσεις στα πλαίσια αναζήτησης παθολογίας που μπορεί να μιμείται οργανική νόσο ή ακόμα και να είναι η αιτία της άνοιας. Σε επιλεγμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Σχεδόν πάντα απεικονίζεται ο εγκέφαλος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία για να αποκλειστούν διακριτά αίτια άνοιας αλλά και να χαρτογραφηθεί οποιαδήποτε άλλη παθολογία, πληροφορίες που μπορεί να επηρεάσουν τις θεραπευτικές επιλογές.

Η πολυπλοκότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος, το εύρος των συνθηκών διαβίωσης και η μοναδικότητα της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου μπορεί να κάνουν τη διάγνωση της άνοιας αρκετά μεγάλη πρόκληση.

Απαιτείται σε κάθε περίπτωση καλή γνώση του αντικειμένου, εμπειρία και διάθεση χρόνου από μέρους του ιατρού, για τη διάγνωση μιας νοσηρής πραγματικότητας που αλλάζει τη ζωή του ασθενούς και των φροντιστών του σε όλες τις πτυχές της καθημερινής τους ζωής.